t wordt weer zomer en de temperaturen zijn alweer flink aan het stijgen. Iets wat veel mensen heerlijk vinden, lekker naar het strand en wandelen met de hond. Maar voor onze trouwe viervoeters zijn deze temperaturen vaak minder fijn.

Wij raken namelijk vrij makkelijk warmte kwijt door te zweten. Maar voor honden is dit veel lastiger. Zij raken alleen warmte kwijt door te hijgen en (in mindere mate) door hun voetzooltjes. Toch niet zo erg dus dat zweten!

Oververhitting ligt dus op de loer. Maar hoe herkennen we dit eigenlijk? En wat moeten we doen als een hond toch oververhit raakt?

Voorkomen is beter dan genezen.

Voldoende schaduw en vers water spreekt natuurlijk voor zich. En dat we dieren niet in de auto moeten laten of naast de fiets moeten laten rennen, dat weten we inmiddels. Maar waar kunnen we nog meer rekening mee houden?

Laat je hond bijvoorbeeld niet te lang in de zon liggen en rem hem af als hij te actief is. Ondanks dat hun tong zo lekker uit de mond wappert, kunnen honden niet hijgen tijdens het rennen. Hetzelfde geldt voor zwemmen. Te lang zwemmen vraagt ook veel inspanning. Even het water in en weer uit is vaak beter dan langdurig zwemmen. En zorg na het zwemmen ervoor dat de hond goed opdroogt om smetplekken te voorkomen. Check altijd voor je gaat lopen de temperatuur van het asfalt. Is het te heet om op blote voeten te lopen? Dat is het ook te heet voor hondenpootjes.

Kenmerken oververhitte hond

Een oververhitte hond herken je aan:

  • Hevig hijgen
  • Veel kwijlen
  • Braken
  • Warm aanvoelen
  • Sloomheid
  • Rode of grauwe slijmvliezen
  • Niet meer reageren op prikkels (shock)
  • Buiten bewustzijn raken
  • Een lichaamstemperatuur van boven de 40,5 gradenEHBO bij oververhitting

Breng als eerste de hond naar een koele, schaduwrijke plek. Leg koele (niet koude), natte doeken op de buikzijde, nooit op de bovenzijde! Ververs deze doeken om de 5 minuten en geef het dier kleine slokjes lauw water. Het is belangrijk de hond langzaam te laten afkoelen en geen ijskoud water te gebruiken. Neem indien mogelijk de temperatuur van de hond op. Is de temperatuur boven de 40,5 graden, bel dan direct een dierenarts. Blijf om de 5 minuten de temperatuur opnemen. Is de temperatuur van de hond gezakt tot 40 graden, stop dan met koelen om ondertemperatuur te voorkomen.

 


Hond achtergelaten in auto

Tref je toch een oververhitte hond aan in een auto? Kijk dan altijd eerst om je heen of de eigenaar van de hond in de buurt is, zo ja spreek deze aan. Is de eigenaar niet in de buurt? Bel dan de politie (0900-8844) en tik in overleg met de politie een ruitje in. Tik altijd een zijruit in die het verste van de hond verwijdert is. Haal de hond uit de auto en pas EHBO toe.

Realiseer je hoe stressvol dit voor de hond kan zijn en benader deze rustig. Jij wilt de hond helpen maar de hond kent jou niet, wees dus voorzichtig!

Dier in de spotlight

Drukke maar lieve hond zoekt warme mand

Lees verder ...

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen Dierentehuis Ter Marse, schrijf u dan nu in en ontvang elk kwartaal automatisch onze nieuwsbrief

Mede mogelijk gemaakt door...